Og julen den nærmer sig med hastige skridt, selvom jeg synes, det er alt alt for tidligt at tænke på julepynt og julebag. Men jeg er alligevel begyndt at tænke over, hvad jeg skal lave til mig selv juleaften.
Jeg er så heldig, at min svigermor sørger for alt det gængse julemad som and, brunede, kartofler og risalamande, så det eneste jeg skal sørge for er en salat med rødkål og maden til mig selv. Og det er jo dejligt, fordi det betyder, at der er ekstra overskud til at gøre noget ud af det og kæle for de gode ingredienser.
Denne postej smagte jeg for første gang på et madlavningskursus jeg tog under Fof med Lone Boel stiller, som underviser (det kan anbefales at tage et af hendes kursuser, hvis man bor i århus eller omegn:0)).
Og jeg har lavet den en del gange siden. Men nu er jeg også ret vild med brune ris, og jeg synes denne postej får en rigtig fin smag af både selleri og nødder, og så er den ikke tør, som en nøddepostej nemt kan blive.
Det er ihvertfald en oplagt kandidat til juleaften, hvis man ikke er til and og brun sovs eller hvis man bare har lyst til at give den gængse julemad et nyt indspark.
Opskriften lyder således;
Nødde-selleri postej
Ca. 4 dl. Vand (til risene)
1½ dl havre eller soyafløde
1½ dl vand
1 dl. Stærk bouillon
100 g hirseflager
250 g fintrevet selleri
250 g nødder (jeg brugte en blanding af hasselnødder og mandler)
2 store løg
½ dl. Olivenolie
2 fed hvidløg
2-3 tsk. tørrede urter
Salt og peber
4 æg
Olivenolie til at stege i og til at pensle formen med
Kog risene i 30 min under låg i letsaltet vand. Jeg tilføjer
altid en tsk. gurkemeje både for sundhedens, men så sandelig også for den smukke
farves skyld. Efter 30 min slukker du for varmen og lader risene stå og trække
ca. 15 minutter.
Pil og hak løg og hvidløg fint. Svits det på en pande i
olivenolie til de er gyldne.
Bland havrefløde, bouillon, og vand i en skål. Bland
hirseflager samt den fintrevne selleri i.
Blend halvdelen af nødderne fint. Blend den anden halvdel
lidt grovere.
Bland nøddemassen med hirsegrøden og tilsæt løgene.
Rør risene i massen samt ½ dl. Olivenolie og smag til med
urter samt salt og peber.
Rør æggene i et efter et.
Hæld massen i 2 forme smurt med lidt olivenolie og stil dem
i ovnen på midterste rille.
Bag postejerne ca. 45 minutter ved 225 grader, indtil de er
gyldenbrune.
Lad dem stå og hvile lidt inden de serveres.
Jeg lavede kun en ½ portion, da det er lidt for meget postej til 2 personer med fuld portion.
Man kan med fordel fryse en af postejerne. Det har jeg gjort førhen uden problemer.
Jeg servede postejen med en salat af revet rødbede og bladselleri med en lækker appelsinpesto til.
Det gik helt perfekt til. Opskriften kommer i næste indlæg.
Velbekomme:0)
Tak for siden
SvarSlet